The Guardian: Adevărul din spatele celor mai cunoscute 10 mituri ale unui stil de viață sănătos

Există 10 idei de bază care sunt un reper pentru cei care vor să ducă un stil de viață sănătos și sunt recunoscute la nivelul publicului larg ca adevăruri general valabile, dar care nu sunt toate susținute de dovezi științifice medicale, informează The Guardian. Iată câteva convingeri populare, printre care se numără și „cele opt ore de somn pe noapte recomandate”, „cei 2 litri de apă de băut pe zi” și „efectele negative pentru sănătate provocate de o alimentație în care predomină carnea roșie”, care dintre ele sunt adevăruri și care sunt doar niște mituri.

Ridicarea de greutăți în sala de fitness

Primul mit analizat este cel referitor la ridicarea de greutăți la sala de forță. Unii au impresia ca acestă practică dezvoltă un corp masiv, ceea ce nu este întotdeauna adevarat.

Trebuie facută o distincție între femei si barbați: sunt culturiste care, deși ridică haltere la fel de grele ca barbații, folosind aceeași tehnică, nu au umerii la fel de lați ca mulți bărbați și culturiști.

Distribuția musculară cât și nivelul de hormoni diferă de asemenea între sexe: barbații, spre deosebire de femei, au mult mai multă masă musculară în partea superioară a corpului si niveluri mai crescute de testosteron ceea ce ajută mușchii să se formeze mai rapid.

Știința spune că există două moduri principale prin care se poate construi un corp puternic: fie prin a crește mărimea fibrelor musculare individuale, fie cuplarea mai multor mușchi care să acționeze în același timp.

Culturiștii procedează în primul fel, executând multe repetări în cadrul fiecărui set de exerciții iar alți sportivi preferă cel de-al doilea mod și ridică greutăți mai mari dar de mai puține ori. Majoritatea părerilor avizate înclină să recomande al doilea tip de practică sportivă care este mai eficientă și care nu epuizează mușchii.

Mic-dejunul este cea mai importantă masă a zilei

Al doilea principiu analizează influența mic-dejunului, considerat de mulți ca fiind cea mai importantă masa a zilei. Aici știința recunoaște că orele de masă fac diferența când vine vorba de slăbit și diete; în plus, le corelează cu sănătatea cardiovasculară și metabolică.

Un studiu despre femeile supraponderale a demonstrat că cele care au avut parte de un mic-dejun bogat au slăbit mai mult, iar circumferința taliei lor s-a micșorat, față de cele care au avut o cină mai consistentă, deși numărul total al caloriilor consumate pe zi în cele două grupuri a fost acelasi.

„Asta se explică prin faptul că cei care ‘sar’ peste micul-dejun ajung să simtă o foame puternică peste zi, ceea ce conduce la mâncatul în exces”, spune Brady Holmer, cercetător la Examine.com, o bază de date despre nutriție și suplimente alimentare.

El confirmă ca cei care mănâncă dimineața tind să slăbească mai mult, să se simtă mai puțin înfometați și să își poată regla mai bine nivelul zahărului din sânge.

Mersul pe jos și numărul recomandat de pași într-o zi

În al treilea rând, se vorbește despre cei 10.000 de pași pe care ar fi bine să îi parcurgem zilnic. Un studiu din 2022 arată că mersul pe jos reduce riscul de moarte prematură din cauza cancerului sau a bolilor cardiovasculare și prezintă cei 10.000 de pași ca fiind necesari pentru menținerea unei vieți sănătoase, pentru că după acest prag beneficiile corelate cu mișcarea încep să nu mai fie direct legate de efortul fizic depus. Sfatul esențial aici este să parcurgem acești pași într-un ritm ceva mai alert decât mersul obișnuit.

Ai nevoie de opt ore de somn pe noapte

Despre cele opt ore de somn pe noapte recomandabile, cei de la The Guardian aduc exemple diverse pentru a comenta acestă „regulă de aur”.

Unul dintre exemplele notabile care încalcă recomandarea este cel al fostului premier britanic Margaret Thatcher care dormea doar patru ore pe noapte. Altă excepție de la regulă o reprezintă cei care acum sunt tineri părinți și care se pare că pot dormi chiar mai puțin de atât.

Totuși, unul din cele mai bine documentate studii despre somn din 2017, a arătat că pacienții care au dormit șapte-opt ore au demonstrat abilități cognitive mai bune decât cei care au dormit mai puțin sau mai mult decât atât, indiferent de vârstă. Cei care au dormit doar patru ore au raportat rezultate cognitive similare cu cele ale unui copil de nouă ani.

În plus, lipsa somnului scade nivelul de testosteron la bărbații tineri și crește riscul de mortalitate generală. Steve Magness, autorul cărții celebre „Do Hard Things”, subliniază că ar fi bine să ne stabilim o rutină. „Dacă repetăm anumite lucruri suficient de des, creierul și corpul se vor alinia și se vor sincroniza în eliberarea de hormoni și de substanțe neurochimice necesare când vor anticipa o anumită acțiune – iar asta este valabil și în cazul somnului”.

Sfaturile scriitorului sunt sa ieșim dimineața devreme afară, la lumina soarelui, măcar pentru ceva timp, obicei care ajută la reglarea ritmului circadian și să evităm folosirea dispozitivelor electronice seara târziu.

Ar trebui să mâncăm cinci porții de fructe și legume pe zi

Al cincilea principiu foarte vehiculat în lumea lifestyle-ului este acela de a mânca în fiecare zi cinci porții de legume și fructe.

Noutatea este că această cifră reprezintă un minim necesar pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată, deci recomandarea ar fi să încercăm să consumăm cât mai multe fructe și legume, chiar până la 10 porții pe zi.

O astfel de dietă este asociată cu un risc mai mic al unui potențial declin cognitiv sau apariția demenței sau a diabetului și chiar poate scădea nivelul de stres. Cercetătorul Holmer consideră că două porții de fructe și trei de legume zilnic ar fi combinația cea mai potrivită iar varietatea acestora este esențială.

Câteva alimente recomandate de Holmer sunt cruciferele și legumele cu frunze închise la culoare, cum ar fi broccoli și varza de Bruxelles, care sunt unele dintre legumele cele mai pline de nutrienți iar din categoria fructelor, el recomandă fructele de pădure pentru conținutul lor ridicat de antioxidanți, ceea ce le plasează deasupra bananelor din punct de vedere nutrițional.

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/the-guardian-adevarul-din-spatele-celor-mai-cunoscute-10-mituri-ale-unui-stil-de-viata-sanatos-2214587.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri

Alegerea redactorului