Liberalii critică taxa pentru marile companii cerută de PSD: Ar sufoca mediul de afaceri și ar duce la creșterea prețurilor

PNL spune din nou că nu susține majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite, după ce PSD a readus în discuție taxa de solidaritate pentru marile companii. Aceasta „ar aduce o povară pe umerii unui mediu economic care se confruntă deja cu probleme, venite dintr-un context global dificil”, spun liberalii.

„O majorare a regimului de taxare ar sufoca economia reală și ar alunga investitorii, iar PNL nu poate fi de acord cu așa ceva. De altfel, coaliția în ansamblul ei (inclusiv PSD) s-a angajat ca în acest an să nu introducă nicio taxă nouă sau să le majoreze pe cele existente. Anul 2023 a început deja cu un Cod Fiscal modificat, prin măsuri de echilibrare a taxării și de eliminare a unor inechități din sistem, cod fiscal pe care l-au agreat toate cele trei partide din coaliția de guvernare”, arată un comunicat al PNL.

„Partidele ar trebui să evite tentația să lanseze măsuri fiscale care dau bine la un anumit tip de alegători, dar care riscă să arunce în aer stabilitatea fiscală. Introducerea unui impozit de 1% din cifra de afaceri pentru companiile mari înseamnă creșterea în cascadă a prețurilor la produse și servicii care vor afecta toți românii”, spun liberalii.

PNL consideră că „sunt necesare analize profesioniste și serioase, întrucât riscul unor creșteri de prețuri și mai mari, generate de astfel de măsuri, este unul major. PNL va susține stabilitatea și solidaritatea cu categoriile care suferă azi din cauza contextului regional și mondial economic, dar nu va accepta măsuri luate fără o judecată riguroasă”, se arată în comunicat.

Potrivit liberalilor, România are „un cadru fiscal stabil, predictibil și atrăgător pentru investitori. O dovedesc cifrele macroeconomice din anul trecut, care arată că am atras investiții străine directe la un nivel record: 11,3 miliarde euro (potrivit estimării BNR). PIB-ul a avut un avans de 4,9% (potrivit estimării Comisiei Naționale de Prognoză), economia performând peste așteptări (estimarea inițială era de 4,6%). Exporturile românești au fost de 85 miliarde euro (în primele 11 luni ale 2022). Aceste valori preliminare vor fi confirmate de cele finale, care urmează să fie publicate de către INS”.

„Facem clar și pentru PSD: taxarea profiturilor excepționale din zona de energie este un subiect total diferit de cel al unei suprataxări de 1% aplicată tuturor companiilor, care va duce la o explozie generalizată a prețurilor”, se mai spune în comunicatul PNL.

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/liberalii-critica-taxa-pentru-marile-companii-ceruta-de-psd-ar-sufoca-mediul-de-afaceri-si-ar-duce-la-cresterea-preturilor-2237713.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lazăr Ion Marian
Florin Gioga

Ultimele stiri

Alegerea redactorului